Ковид пандемията промени навиците за пиене в Европа

Ще хвърли дълга сянка върху здравето ни
27 юли 2022 21:00, Александър Попов
30
Ковид пандемията промени навиците за пиене в Европа
Снимка: Pixabay

Подобно на почти всеки друг аспект от живота ни, пандемията от COVID-19 оказа драматично влияние върху консумацията на алкохол в Европа, след като премина през континента преди повече от две години.

В наскоро публикуван доклад се предупреждава, че през следващите две десетилетия в Обединеното кралство може да има един милион допълнителни хоспитализации поради тревожното увеличение на употребата на алкохол по домовете по време на пандемията.

Но как се е променила консумацията на алкохол в Европа след COVID? Дали пием по-малко и не толкова често, или се наблюдават някои по-мрачни тенденции?

Covid махмурлук

През юли в доклад на Института за изследване на алкохола се констатира, че по време на пандемията броят на "високорисковите" пиячи се е увеличил, както и количеството на консумираните от най-тежките пиячи напитки, което води до здравни и икономически проблеми. В него се отбелязва 20% увеличение на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол в Англия през 2020 г. в сравнение с 2019 г., което се запазва и през 2021 г., дори и след вдигането на забраните.

Не всички обаче са пили повече по време на пандемията. Проучването показва, че средно леките и умерените пиячи са намалили количеството на изпитите напитки.

"Въздействието на пандемията върху поведението ни на пиене вероятно ще хвърли дълга сянка върху здравето ни и ще обрисува тревожна картина в момент, когато службите на Националната здравна служба (NHS) вече са подложени на огромен натиск поради изоставане в лечението", казва Колин Ангъс от Университета в Шефилд, който е автор на отделно проучване на връзката на COVID с консумацията на алкохол.

Авторите на доклада предупреждават, че може да се стигне до допълнителен един милион хоспитализации поради влошаването на навиците, свързани с употребата на алкохол, което ще струва на здравната система на Обединеното кралство около 1,2 млрд. паунда (1,4 млрд. евро) през следващите 20 години.

Те заявиха, че констатациите са предупредителен сигнал за британските власти.

По-малко алкохол, повече цигари

Ситуацията във Франция е различна.

Според проучването на Coviprev, поръчано от Public Health France, за да се проследят промените в поведението по време на пандемията - консумацията на алкохол е намаляла по време на пандемията. Установено е, че почти една четвърт от французите са намалили консумацията на алкохол през двете години на пандемията, докато при 65% от анкетираните тя е останала същата. Всеки десети е пил повече по време на пандемията.

Ефектът от COVID обаче се усеща в друго отношение. Проучването установи, че повече от една четвърт от пушачите са увеличили консумацията на тютюн.

Авторите му посочват "скуката, липсата на активност, стреса и удоволствието" като основни фактори, играещи роля за промените в консумацията на алкохол и тютюн през последните две години.

Увеличението както при тютюна, така и при алкохола е свързано с "голям риск от тревожност и депресия", се казва в заключението.

Търсене на помощ

В Германия, която е с едно от най-високите нива на консумация на алкохол в Европа, по време на пандемията се наблюдава значителен ръст на броя на хората, потърсили помощ за алкохолна зависимост.

Обръщанията към телефонната линия за помощ "Анонимни алкохолици" в страната са се увеличили приблизително двойно - от около 10 обаждания на ден до около 20.

Според говорител на "Анонимни алкохолици" след първоначалния скок в продажбите на алкохол по време на началната фаза на блокирането много хора са се изправили срещу проблемната употреба на алкохол, било то чрез засилен самоанализ или защото членовете на семейството им най-накрая са осъзнали колко пият.

Според неотдавнашно проучване на Германския център по проблемите на зависимостите (DHS), през 2018 г. 3 милиона германци на възраст между 18 и 64 години са имали проблем с алкохола.

"Някои хора използват или злоупотребяват по пътя до работа и на работното място като възможност за пиене, а в много случаи това вече не е достъпно", заяви центърът репортери на France 24 през 2021 г. "Хората започват да пият у дома и тогава съпругът или семейството им могат да видят колко наистина пият. Те стигат до момента, в който осъзнават, че няма как да го скрият."

Жените са по-засегнати от мъжете

Подобно на Обединеното кралство, пандемията влоши значително проблема с алкохола в Италия.

През 2020 г. броят на високорисковите консуматори на алкохол в Италия се е увеличил с 24%, според данни, публикувани от Италианския здравен институт (ISS).

За първи път момичетата тийнейджърки на възраст между 14 и 17 години изпреварват момчетата в категорията на високорисковата употреба на алкохол, като делът им нараства до 30,5%, докато при момчетата на същата възраст е 28,4%.

Промените в моделите на употреба на алкохол се дължат и на други фактори, свързани с пола. Значително увеличение на категорията на високорисковата употреба се наблюдава при жените на всички възрасти до 60 години.

Заключванията заради COVID, се казва в доклада на ISS, "доведоха до увеличаване на неконтролираната консумация на алкохол, наред с дигиталните аперитиви в чатовете и социалните мрежи, често като компенсация за напрежението, произтичащо от изолацията, икономическите проблеми, работата, връзките и страховете, разпространени сред населението, които със сигурност са станали по-чувствителни от пандемията".

Movendi International, едно от най-големите независими глобални движения за превенция на алкохола, твърди, че тази тенденция е повлияна от дерегулацията на правилата за алкохолна политика в Италия, особено по отношение на онлайн търговията с алкохол и доставките по домовете. Според ISS продажбите на алкохол са се увеличили при онлайн търговията на дребно и доставките по домовете с между 181% и 250% в страната по време на пандемията.

Джошуа Аскю, Евронюз/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И МОИТЕ ГИ ПРОМЕНИ. ПРЕДИ ЗАПОЧВАХ С 54 ГРАДУСОВА ОТЛЕЖАЛА ГРОЗДАНКА И ЗАВЪРШВАХ С УИСКИ И БИРА, А СЕГА ЗАПОЧВАМ С УИСКИ И БИРА, А ЗАВЪРШВАМ С 54 ГРАДУСОВА ОТЛЕЖАЛА ГРОЗДАНКА!!!
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не се е променило. Работя си от вкъщи от сума години, в офиса ходя да се видя с колегите и да идем на някой хубав обяд, да поспортуваме нещо, на масаж. Някои дни си отворя 2-3 бирички за обяд. Различни крафт бири пия, вносни, че има и хубави нашенски. До лягане съм изпил 10-12 бири. Жената се сърди, че е фитнес манияк, а и аз съм спортист, та спирам за по няколко седмици да възвърна форма. Под спирам имам предвид 4-5 бири на ден. Хубаво single malt уиски също пийвам.
22
2
 
21
 
! Отговори
Гогич преди 1 година
Още едно доказателство, че измислената ковид- манипулация цели увреждане на хората, а не да ги предпази от "смъртоносния вирус"
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Алкохолът убива всякакъв вирус на ковид" --- др. Радева.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четенето на коментарите ме кара да пия.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно доказателство че мерките срещу ковид нанасят повече вреда и вземат повече жертви от самия ковид.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше един тип тук, назоваваше се "пияница мистик", верен почитател на Тиквата. Сигурно вече не е между живите, не пропускаше новина за пиене.
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо мислите, че някой се интересува от проблемите с алкохола на страните в Европа? Пет пари не давам.
16
3
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Така е, ама да умреш от глупост кат Гюро Михайлов?
15
12
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 1 година
Алвиолите на пушачите са задръстени с катран и вируса по трудно прониква в кравта. Първи си отидоха - оперни певци, спортисти, гмуркачи. Все хора с голям обем на дробовете и тренирано дишане.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЛАНдемията!
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето попаднали в интензивно отделение и интубирани през първата вълна заразени от оригиналния вирус от Ухан бяха непушачи. Даже беше проведено разследване във Франция и 85% от интубираните бяха непушачи. Лично на мен повечето ми познати които почнаха или изкараха тежко заболяването бяха хора които не пушат. Пушачите които се заразяваха рядко стигаха до пневмония, висока температура и прочие усложнения защото рецепторът за който се закрепяше вирусът при тях липсваше или беше слаб.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, все от нещо трбява да се умре. По-добре от ракия, отколкото от настинка надписана като ковид, задушаване чрез маска, графеново отровен чрез ваксина и т.н.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хоспитализациите ще са заради вакси те, не заради алкохола. За пореден път лъжат и се оправдават, ама тия вакси вече са скапали имунната система.
10
1
 
22
 
! Отговори
... преди 1 година
... тези не могат да пият за кеф, само се наливат...
9
3
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ами да!..Забрана за алкохола,задължение и принуда за ваксата..."И така делото преуспява"..
8
5
 
10
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Да , сега вече не пия, особено бира... Само си цокам по 2-3. Преди пЛандемията пиех по 3-2.
7
16
 
8
 
! Отговори
но не и в русия преди 1 година
в русия (която не е в Eвропа) продължават да се наливат със соли за вана и лосион до cмъpm.
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквам комунистите в Брюксел да забранят алкохола, те могат само забрани да слагат.
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид какво? Пандемията предполага трупове по улицата и лечение на болните по сформирани набързо "болници" и масова смърт по улиците. Като селфитата и клипчетата от Китай преди три години. Някой видя ли нещо такова?